| Angajati | Stat de functii | Orar: prof. - elevi | C.E.A.C. | CA | ROI (PDF) | Structura anului scolar | ECDL | Utile | Contact |

Liceul Teoretic "Nagy Mózes" Targu-Secuiesc

Scoala noastra, numita azi Liceul Teoretic "Nagy Mózes" este cea mai veche institutie de învatamânt din judetul Covasna. A fost înfiintata de preotul Nagy Mózes în anul 1680 în satul sãu natal, Estelnic, care este asezat la 15 km distanta de orasul Târgu-Secuiesc. În anul 1696 scoala a fost mutata în Kanta, pe atunci sat independent in vecinatatea imediata a Târgului Secuiesc, azi cartier al orasului.

Istoricul scolii

Nagy Mózes s-a nascut pe la mijlocul secolului al XVII-lea, studiile le-a urmat în Ungaria si timp de 12 ani a activat în Kanizsa, oras aflat pe atunci sub dominatia otomana. In anul 1674 se întoarce în satul natal, unde îl asteptau multiple activitati. Constatand lipsa de cultura a populatiei, a considerat ca cea mai importanta problema este înfiintarea unei scoli. Cere ajutorul papei Inocentiu al XI-lea care îi sprijinã planul atât material cât si cu ajutorul lui Guarini Bonaventura, care avea sa devina primul director al scolii. In anul 1680 visul a devenit realitate: scoala lui Nagy Mózes si-a deschis portile, primind primii elevi. Ne amintim cu mândrie de acest eveniment care se repeta la fiecare inceput de an scolar, de mai bine de trei secole.

Scoala din Kanta

Asezarea geografica a satului Estelnic îngreuna functionarea scolii si de aceea în anul 1696 scoala a fost mutata în Kanta, pe atunci sat independent in vecinatatea imediata a Targului Secuiesc, azi cartier al orasului, unde în urma unor donatii din partea cetatenilor Jankó Péter si Domokos Zsuzsánna, scoala a putut sa-si continue activitatea într-o cladire noua. In anul 1699 contele Apor István, dupa vizita efectuata aici, a donat pamânt pentru edificarea unei noi scoli. In anul 1751 scoala a fost finisata datorita ajutorului acordat de populatia din comitatul Trei Scaune. Dupa înabusirea revolutiei din 1848-49, Legea noua a învatamîntului Entverf ridica niste cerinte care nu au putut fi satisfacute de scoala din Kanta si de aceea în anul 1850 aceasta importnta institutie a orasului si a zonei este temporar închisa. Portile ei vor fi redeschise abia dupa 12 ani, în anul 1862. In anul 1899 prin munca statornica a directorului Hassák Vidor, scoala a fost transformata în gimnaziu. In anii 1905-1906 a fost construita cladirea actuala a scolii.

Inceputurile teatrului scolar maghiar

Intre 1771-1779 elevii condusi de calugari minoritani au prezentat 22 de piese de teatru, dintre care 16 sunt în limba maghiara, în întregime sau partial. Acest fapt dovedeste ca aceasta scoala, deja în aceea perioada, juca un rol important în viata spirituala a Aredealului.

Traditia care obliga

Personalitati importante ca Hassák Vidor, dr.Péter János, Biró Lajos, Zsögön Zoltán, Szõcs Mihály, dr.Boga Alajos si altii cu activitatea lor constienta si însufletita au asigurat nivelul înalt al predarii si al activitatii spirituale care s-a format în jurul scolii.

Razboi si dictatura

Dupa cel de al II-lea razboi mondial si în viata scolii s-au petercut schimbari radicale. In anul 1948 scoala a fost nationalizata si desfiintata ca gimnaziu. Elevii ultimelor doua clase au dat bacalaureatul la Sf.Gheorghe la colegiul Székely Mikó. Profesorii si elevii celorlalte clase si-au continuat activitatea în scoala Agricola si Pedagogica. Masurile dictaturii comuniste s-au facut simtite. In anul 1977 scoala noastra se transforma în Liceu Industrial, apoi în 1983 se desparte de ciclul gimnazial, trebuind sa pregateasca muncitori specialisti pentru industria petroliera. Abia s-a reusit sa se pastreze cate o clasa cu profil teoretic. Instruirea în limba maghiara a fost drastic constrânsa.

Timpul prezent

Astazi batrâna scoala a lui Nagy Mózes a devenit liceu modern, cu un binemeritat renume in zona, avand in 2007 in jur de 1000 de elevi, circa 60 de cadre didactice, o grupa de gradinita, 5 clase elementare, 12 gimnaziale si 21 de clase liceale. In cadrul ciclului gimnazial functioneaza sectia de desen, iar în ciclul liceal avem clase de stiinte ale naturii, matematica-informatica cu studiul intensiv al informaticii, stiinte ale naturii si engleza cu studiu bilingv, clasa cu predarea intensiva a limbii engleze, precum si clase cu profil teologic romano-catolic.

TEZE SEMESTRIALE: Vizualizare |

Zilele "Nagy Mózes" 2010

Memento (programul activitatilor) - click aici!


"Nagy Mózes" High School - Founded in 1680
Official Website © All rights reserved.