Szülôk postája | Órarend | Kezdôlap |

Az iskolánkban mûködô képzômûvészeti osztálykról

Oktatók a 2018/2019. tanévben:

A Nagy Mózes Gimnázium keretén belül képzôművészeti szakosztályok is működnek. A kis művészjelöltek képzése V.osztálytól indul és VIII. osztályig tart. Ez a tagozat az 1970-es évek elején alakult. A tanulók műteremben sajátítják el a grafika, festészet, szobrászat műhelytitkait és egyetemes művészettörténetet tanulnak. A műterem felszerelését az Apáczai Közalapítvány is támogatta. A diákok munkáikkal számtalan kiállításon, pályázaton vettek és vesznek részt, határon innen és túl, el egészen Budapestig, Torunig, Sidney-ig vagy éppen Tokióig, ahol díjakat, dícséreteket és értékes könyvjutalmakat nyertek az évek során.
[Képek a rajztagozatosok hagyományos évvégi kiállításáról (2009)]

Harminc éves a rajztagozat

(újságcikk, Székely Hírmondó, 2002. május)

Május 17-én, délután nyílt meg a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum kiállítótermében a Nagy Mózes Gimnázium rajztagozatának hagyományos tanévvégi tárlata. Az 1973 márciusától ezidáig rendszeresen megrendezett kiállítás immár 30-ik alkalommal mutatja be a tanév során készült legügyesebb munkáikat.

Incze László nyugalmazott múzeumigazgató ünnepélyes nyitóbeszédében kihangsúlyozta, hogy a Kossuth és Bolyai év szellemében létrejött alkotások méltón adóznak a három évtizede muködô múzeum tiszteletének is.

A különleges eredményeket elért alkotókat méltatva, a budapesti Víz Világnapja pályázat két harmadik díjasa, Handra Norbert (V. osztály) és Tánczos László (VI. osztály) vehette át a különdíjat. Alkotásaiknak sikerült 7000, kárpát-medencei pályamunka közül kimagaslaniuk. A környezetvédelmi plakátverseny elso díjazottjaiként Kész Borbála, Eisler Gabriella és Gálfalvi Zsolt is átvehette jutalmát. Vetró Bodoni Zsuzsa és Vetró András (honlap) mûvészházaspár külön díjazásban részesítette az egy egyes évfolyamok legügyesebb tanulóit: Szabó Gabriellát, Kisgyörgy Ilkát, Simon Zsuzsát, Szabó Tündét, Ciora M. Krisztinát, Kovács Hunort és Bogyó Csillát. A megnyitó ünnepség és a díjkiosztás az iskola kis- és nagykórusának dalaival, valamint szavalatokkal zárult.

A 42 linóleum-metszetet, tusrajzot, színes akvarelleket és olajfestményeket tartalmazó tárlat június 6-ig tekinthetô meg. A szülôföld témakör széles skáláján mozgó alkotásokon Háromszék hegyei, völgyei, növény- és állatvilága mellett különbözô térformák, maszkok, fantasztikus állatok jelennek meg.

Néhány, az elmúlt tanévekben készült diákalkotás

"Nagy Mózes" High School - Founded in 1680
Official Website © All rights reserved.